Startsida

Viktiga val som du står inför

Välkommen här kommer kommunens officiella råd gällande olika typ av val medborgarna bör tänka på innan man tar beslut inom olika typer av tjänster samt val här i livet. Läs mer på vår andra hemsida, vår hemsida

Ekonomi

Guide: Så pressar du dina kostnader för lån och krediter

Det finns inte längre bara ett fåtal banker som man kan låna pengar av. Valfrihet är bra – men det finns några saker man bör tänka på om man vill kunna låna till så låga kostnader som är möjligt. Samla lån är ett sånt exempel, jämföra lån ett annat.

De allra flesta människor har en eller flera lån och krediter. Det kan vara blancolån, privatlån, billån eller krediter av övrigt slag som man tagit online. För många är det helt oundgängligt att låna pengar för vissa ändamål – det är exempelvis få som kan köpa en ny bil utan att låna någonting alls. Risken är dock att man drar på sig för många lån, vilket kan leda till att man har olika villkor för räntor- och avgifter hos olika kreditgivare vilket kan leda till att ens privata kostnader skenar iväg avsevärt. Ett bra sätt att få ner kostnaderna för sina lån och krediter är att man alltid väljer den låneform som är bäst anpassad efter ens egna behov och förmåga.

Samla lån

Ett av de bästa sätten att få ner sina kostnader för lån är att samla lån. Det innebär att du slår ihop små lån och krediter du samlat på dig, kanske SMS-lån, kreditkortsskulder, blancolån, privatlån, eller om du har ett dyrt billån eller andra lån online. Då hör du av dig till en långivare som kan erbjuda dig att samla alla sina lån hos den kreditgivaren och då kan du få en lägre ränta och lägre avgifter jämfört med om du har dina lån utspridda. Det har blivit mycket vanligt på senare år att samla lån och det har hjälpt människor att spara mycket pengar varje månad. Även om du har en god ekonomi i övrigt kan du tjäna mycket på att samla lån. Samla lån kan göras online.

Låna pengar – välj då rätt, Guiden av rätt typ av lån

När du ska låna pengar bör du göra en grundlig koll av lånemarknaden för att se vilka typer av lån och krediter som finns. Det bästa är att låna pengar online, oavsett om det är privatlån eller blancolån, då du på ett smidigt sätt kan överblicka olika bankers villkor och snabbt få ett svar på din låneansökan. Det som avgör om du får ett privatlån eller blancolån beviljat eller inte är framförallt din kreditvärdighet, vilket innebär att om du ska låna pengar så måste du ha ekonomiska förutsättningar att kunna betala tillbaka på lånet. Kreditvärdigheten bestäms bland annat av din inkomst, vilka övriga krediter du har, om du är bra på att betala av i tid. Du kan således förbättra din kreditvärdighet genom att sköta dina inbetalningar på det sätt som är föreskrivet och försöka förbättra på dina inkomster och betala av på lån och krediter.

Hitta bästa räntan – jämför lån

Vill du få bästa ränta på ditt lån ska du alltid jämföra olika lån med varandra, då kommer du kunna hitta det bästa lånet. Det finns olika jämförelsetjänster för att göra detta, men enklast är ofta att själv läsa på vilka lån som har de bästa villkoren och bästa räntan. Detta är särskilt viktigt om du tar ett billån, då billån omfattar stora belopp. Du tjänar mycket på att jämföra billån.

Det ställs höga krav i lag på att kreditgivare ska vara mycket tydliga och öppna med avgifter och ränta, så det är rätt enkelt att som konsument överblicka vad ett lån kostar och jämföra mot andra långivare. Var dock noggrann med att bara låna av kreditgivare som innehar tillstånd av att låna ut via Finansinspektionen, eller om det gäller mindre lån, är registrerade hos Finansinspektionen.