Startsida

Viktiga val som du står inför

Välkommen här kommer kommunens officiella råd gällande olika typ av val medborgarna bör tänka på innan man tar beslut inom olika typer av tjänster samt val här i livet. Läs mer på vår andra hemsida, vår hemsida


Finansiell information

Faktorer som påverkar möjligheten till ett bra lån. Lånealternativ med hög ränta är inte inkluderade. Gränsen drar vi eventuellt till vissa typer av blancolån samt privatlån som det även kallas i folkmun. 

Det finns stora möjligheter att låna pengar i Sverige idag för den som har normal ekonomi. Styrräntan som Riksbanken sätter är väldigt låg och många banker och kreditmarknads  institut konkurrerar om dig som låntagare. Här har vi listat ett antal faktorer som avgör hur bra lån du kan få!

Din kreditvärdighet är viktig

De flesta långivare ger en bättre ränta om din ekonomi är bra. Om du har låg inkomst, betalningsanmärkningar och många kreditupplysningar kan du fortfarande ha en chans att få ett lån. Men du får vara beredd på att betala mer för det.

Ju högre din kreditvärdighet är desto högre belopp har du möjlighet att låna. Informationen som ligger till grund för en vanlig kreditupplysning hämtas in direkt då uppgifterna finns i offentliga register. Den viktigaste faktorn är hur stor din inkomst är. Om du har många krediter så är det en faktor som försämrar dina chanser att få ett bra lån. Säg därför upp krediter som du inte använder.

Om du ska ansöka om ett större belopp och har personlig kontakt med långivaren är det bra om du kan visa att du har ett sparande och att din inkomst kommer från en fast tjänst.

Välj rätt typ av lån

Olika typer av lån är avsedda för olika ändamål. Om du ska låna några tusenlappar eller mer, och använda pengarna till privat konsumtion är privatlån lämpliga. Om vill låna ett mindre belopp låt oss säga att du vill låna 200000 till 100000 kronor och vill betala tillbaka snabbt kan ett sms lån vara ett alternativ. Ska du låna till en bil och vill ha bilen som säkerhet ska du ansöka om ett billån Samlingslån är en typ av lån som du använder till att samla ihop och betala av mindre lån och krediter. Ett renoveringslån är en annan typ av lån med lite speciella villkor som du kan ansöka om med hjälp av oss. Ett mellan alternativ kan vara att du vill låna 300000 till 350000:-

Det är upp till dig att jämföra lån men för din plånboksskull är det ett vettigt. 

Det faktum att det finns många långivare att välja mellan innebär att du har ett eget ansvar för att välja ett bra lån. Använd vår jämförelsetjänst så får du erbjudanden på lån som gäller det belopp och den återbetalningstid som du du har ansökt om att få.

Omvärldshändelser kan påverkar förutsättningarna för lån

Riksbankens styrränta är avgörande för det allmänna ränteläget. Det normala är att räntorna stiger lite under en högkonjunktur och ligger på en låg nivå under lågkonjunkturer då regeringen kan behöva stimulera ekonomin. För närvarande är ränteläget väldigt gynnsamt för alla som vill låna och det är mycket som tyder på att räntorna kommer att stiga inom en nära förestående framtid.

Låna tillsammans med någon annan

En faktor som kan bidra till att du får ett bra lån är om du söker tillsammans med någon annan. Med en medsökande är ni två som delar på betalningsansvaret.

Ett bra lån är ett lån som ger dig pengar direkt

Många gånger är det viktigt att få pengar snabbt när man lånar. Det som avgör om du kan få ett lån som är bra i det avseendet är om långivaren erbjuder direktbetalning och har konto i samma bank som du själv. Klassiska lån såsom Privatlån alternativt Blancolån är som ni säkert känner till lån med hög ränta. Det går under namnet lån utan säkerhet och ska vidtas med stor försiktighet. Det är något samtliga kommuner i Sverige är eniga om.

Ekonomi

Guide: Så pressar du dina kostnader för lån och krediter

Det finns inte längre bara ett fåtal banker som man kan låna pengar av. Valfrihet är bra – men det finns några saker man bör tänka på om man vill kunna låna till så låga kostnader som är möjligt. Samla lån är ett sånt exempel, jämföra lån ett annat.

De allra flesta människor har en eller flera lån och krediter. Det kan vara blancolån, privatlån, billån eller krediter av övrigt slag som man tagit online. För många är det helt oundgängligt att låna pengar för vissa ändamål – det är exempelvis få som kan köpa en ny bil utan att låna någonting alls. Risken är dock att man drar på sig för många lån, vilket kan leda till att man har olika villkor för räntor- och avgifter hos olika kreditgivare vilket kan leda till att ens privata kostnader skenar iväg avsevärt. Ett bra sätt att få ner kostnaderna för sina lån och krediter är att man alltid väljer den låneform som är bäst anpassad efter ens egna behov och förmåga.

Samla lån

Ett av de bästa sätten att få ner sina kostnader för lån är att samla lån. Det innebär att du slår ihop små lån och krediter du samlat på dig, kanske SMS-lån, kreditkortsskulder, blancolån, privatlån, eller om du har ett dyrt billån eller andra lån online. Då hör du av dig till en långivare som kan erbjuda dig att samla alla sina lån hos den kreditgivaren och då kan du få en lägre ränta och lägre avgifter jämfört med om du har dina lån utspridda. Det har blivit mycket vanligt på senare år att samla lån och det har hjälpt människor att spara mycket pengar varje månad. Även om du har en god ekonomi i övrigt kan du tjäna mycket på att samla lån. Samla lån kan göras online.

Låna pengar – välj då rätt, Guiden av rätt typ av lån

När du ska låna pengar bör du göra en grundlig koll av lånemarknaden för att se vilka typer av lån och krediter som finns. Det bästa är att låna pengar online, oavsett om det är privatlån eller blancolån, då du på ett smidigt sätt kan överblicka olika bankers villkor och snabbt få ett svar på din låneansökan. Det som avgör om du får ett privatlån eller blancolån beviljat eller inte är framförallt din kreditvärdighet, vilket innebär att om du ska låna pengar så måste du ha ekonomiska förutsättningar att kunna betala tillbaka på lånet. Kreditvärdigheten bestäms bland annat av din inkomst, vilka övriga krediter du har, om du är bra på att betala av i tid. Du kan således förbättra din kreditvärdighet genom att sköta dina inbetalningar på det sätt som är föreskrivet och försöka förbättra på dina inkomster och betala av på lån och krediter.

Hitta bästa räntan – jämför lån

Vill du få bästa ränta på ditt lån ska du alltid jämföra olika lån med varandra, då kommer du kunna hitta det bästa lånet. Det finns olika jämförelsetjänster för att göra detta, men enklast är ofta att själv läsa på vilka lån som har de bästa villkoren och bästa räntan. Detta är särskilt viktigt om du tar ett billån, då billån omfattar stora belopp. Du tjänar mycket på att jämföra billån.

Det ställs höga krav i lag på att kreditgivare ska vara mycket tydliga och öppna med avgifter och ränta, så det är rätt enkelt att som konsument överblicka vad ett lån kostar och jämföra mot andra långivare. Var dock noggrann med att bara låna av kreditgivare som innehar tillstånd av att låna ut via Finansinspektionen, eller om det gäller mindre lån, är registrerade hos Finansinspektionen.